Przesunięty przez: Michaus Czw 12 Mar, 2020 |
Strzelectwo w czasach zarazy. |
Autor |
Wiadomość |
Pantarhei
|
Wysłany: Czw 12 Mar, 2020 Strzelectwo w czasach zarazy.
|
|
|
No własnie... Pewinie histeryzuję ale:
Nie mając żadnej wiedzy medycznej i domyślajac sie jedynie ograniczeń wydolności maszego systemu zdrowia sądzę, że jeżeli liczba zarażeń koronawirusem znacząco skoczy, to realnym zagrożeniem może być ograniczony dostęp do tlenoterapi w przebiegu choroby z zapaleniem płuc.
Zacząlem sie zastanawiać nad naszymi butlami i tym czy mioą one przyjąć mieszanki nurkowe ze zwiększoną ilością tlenu (są takie ale gdzie je dostac?). Czy ich objętość nie jest czasem śmiesznie mała (ja mam 4l). No i zadadnicza kwestia czy rzeczywuście to pomoże, czy zaszkodzi w warunkach domowych, gdzie nie da się monitorować saturacji. Chyba czasem chorzy ludzie maja butlę "tlenu" w domu i specjalne "wąsy". |
_________________ Nic nie jest, wszystko się staje. |
|
|
|
|
sqbi
|
Wysłany: Czw 12 Mar, 2020
|
|
|
Zgadzam się z pierwszym zadaniem 😁
Co do pozostałych , jest coś takiego jak nitrox - mieszanka o zwiększonej ilości tlenu do nurkowania (Norbi będzie wiedział tu najwięcej ) Do 40% zawartości tlenu ,jak mówią źródła, wystarczy zwykła butla do powietrza , powyżej, musi być sprzęt dedykowany - zabawa czystym tlenem grozi wybuchem . Potrzebny jest do tego reduktor itd . To są takie czysto hipotetyczne dywagacje. |
_________________ Zło bobrem zwyciężaj |
|
|
|
|
Pantarhei
|
Wysłany: Czw 12 Mar, 2020
|
|
|
Ja też się zgadzam z Twoim pierwszym i nawet kolejnymi zdaniami Podywagujmy |
|
|
|
|
Norbi
|
Wysłany: Pią 13 Mar, 2020
|
|
|
Nie znam się ale się wypowiem. EAN należy stosować zgodnie z założeniem tzw nurkopedii. Rekomendowane wartości są przez takie instytucje, organizacje jak PADI podawane i zalecane. Ktoś kto nawet nabija takie "mieszanki" jest przeszkolony z odpowiedzialnością za czyjeś zdrowie lub życie. Kombinowanie z EAN-em to takie proszenie się o kłopoty. Tlenu nie polecam ze względu na popełnienie błędu technicznego a efekt może być z goła odmienny od założonego. Pozostaje tylko i wyłącznie czyste powietrze z reduktorem i maseczką. EAN tzw bogatsza mieszanka umożliwia przebywanie pod wodą bez konieczności przystanków dekompresyjnych oraz komfortu na znaczących głębokościach. Zaleca się o konsultacje z lekarzem lub fachowcem w tej materii ja nie jestem. Jedynie jestem końcowym konsumentem tego co ktoś zwyczajnie upchnie w butle. Oczywiście uprzedzając na jakich głębokościach dojdzie do penetracji głębin- bez skojarzenia świntuchy. |
_________________ Dopiero po czasie może okazać się, że twój problem był skomplikowanie prosty |
|
|
|
|
Pantarhei
|
Wysłany: Sob 14 Mar, 2020
|
|
|
Okej. A na jaki czas starcza butla 4L 300 bar? |
|
|
|
|
Lord.K
Grupa strzelecka: ŁGS "ORZEŁ"
|
|
|
|
Wszystko zależy od tego co robisz w danym momencie. To jest jak z jazdą samochodem i ktoś się pyta o spalanie paliwa.
Jeśli chodzi o zabawę z tlenem to obawiam się, że osoby, które nie mają pojęcia o tym to prawdopodobnie zrobią sobie krzywdę.
W szpitalach do obsługi tlenu są osoby przeszkolone. |
_________________ Dzisiejsza wolność:
Masz prawo wyboru miejsca, w którym będziesz robił, co Ci każą. |
|
|
|
|
Norbi
|
|
|
|
Pantarhei napisał/a: | Okej. A na jaki czas starcza butla 4L 300 bar? |
Butla 6L/210bar powinna wystrzyc na ok 40min. uwzględniając duży zapas przed dopuszczalną granicą bezpieczeństwa. Znam osobiście instruktora pod imieniem "DORI" który taki zapas ma na dwa razy więcej pod wodą i jeszcze może. Oddychanie pod wodą jest inne niż na powierzchni pod tzw maseczką. Wyregulowanie aparatu na 1,4 bara ze względu na panujące inne ciśnienie niż na powierzchni. Bardziej skłaniam się do porównania systemu jakiego używają piloci samolotów bojowych. Jest on bliższy medycznemu niż zastosowanie głębinowe. Saturacja, napowietrzenie krwi, dotlenienie mózgu to wszystko należy brać pod uwagę w zastosowaniu. |
_________________ Dopiero po czasie może okazać się, że twój problem był skomplikowanie prosty |
|
|
|
|
Lord.K
|
Wysłany: Czw 09 Kwi, 2020
|
|
|
Bla bla bla
Co robicie w domu na zakazie?
Bo mnie nosi, a zwłaszcza przy takiej pogodzie.
Ostatnio śpiewanie online jest modne
PS
Jako admin, pozwalam rozszerzyć temat i uogólnić dywagacje związane z zarazą jak i związanymi z tym obostrzeniami. |
|
|
|
|
sqbi
|
Wysłany: Czw 09 Kwi, 2020
|
|
|
Ja zrobiłem już dwie stopki "idealne" do HFT czyli coś czego mi zawsze brakowało a czego nie widziałem nigdzie na rynku do kupienia - no przynajmniej nie w rozsądnych pieniądzach.
Teraz czekam na dłutka i będę robił "idealny" grip do Steyra.
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w obróbce drewna i profilowaniu gripów to chętnie posłucham. |
|
|
|
|
Lord.K
|
Wysłany: Pią 10 Kwi, 2020
|
|
|
Z gripem będziesz miał okazję do wyćwiczenia cierpliwości.
Generalnie ja bym zaczął najpierw od wrzucenia kawałeka drewna na tokarkę, potem frezarka i na koniec zrobił kąty i szlifowanie drobnym papierem.
Jak chcesz grip z nadgarstkiem to tu jest więcej roboty, bo zamiast tokarki, musisz użyć piły taśmowej i frezarki.
Tak czy siak rzuciłeś się na grubą robotę z gripem. Samym dłutem tego nie zrobisz bo będą ślady, chyba,że rzeczywiście masz dużo czasu na ręczną pracę. |
|
|
|
|
Michaus
Szara eminencja
Wiek: 41 Dołączył: 26 Kwi 1986 Posty: 2039 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Pią 10 Kwi, 2020
|
|
|
sqbi napisał/a: | Ja zrobiłem (...) |
Pochwal się zatem w dziale "Techniczne".
Zrób może fotorelację, czy coś...
Z chęcią bym to zobaczył. |
|
|
sqbi
|
Wysłany: Sob 11 Kwi, 2020
|
|
|
Proszę bardzo Chętnych zapraszam do działu technicznego .
Miało być krótko ... wyszło jak zawsze
Tak z zupełnie innej beczki, dlaczego bez logowania nie widać wielu kategorii - tylko "wewnętrzne" powinny być ukryte.
Tej kategorii też nie widać |
|
|
|
|
Lord.K
|
Wysłany: Nie 12 Kwi, 2020
|
|
|
sqbi napisał/a: |
Tak z zupełnie innej beczki, dlaczego bez logowania nie widać wielu kategorii - tylko "wewnętrzne" powinny być ukryte.
Tej kategorii też nie widać |
Ja zrobiłem tak jak ja uważam za słuszne i przede wszystkim bezpieczne.
Zresztą widzę, że grupowicze i osoby zalogowane nie mają brolemu znaleźć się w tym wszystkim. |
|
|
|
|
|